Home > Nieuws items > Rechtsbijstandverzekering: zelf eigen advocaat kiezen?

Rechtsbijstandverzekering: zelf eigen advocaat kiezen?

Zeker 400.000 ondernemers hebben een rechtsbijstandverzekering. Op het moment dat er een conflict met een contractspartij of een derde ontstaat, spreekt het voor zich dat u zoveel mogelijk via uw verzekering en dus vergoed wilt oplossen. Verzekeraars willen uiteraard, kostentechnisch, dat u hiervoor gebruik maakt van advocaten en juristen in dienst van hen. Er kunnen echter redenen zijn waarom uw voorkeur uitgaat naar uw eigen of een gespecialiseerde externe advocaat.

Heeft u keuzevrijheid? 

Ja, u mag zelf kiezen door wie u wordt bijgestaan bij een procedure! Al in 2013 heeft het Europese Hof geoordeeld dat het verzekeraars niet was toegestaan om in hun polisvoorwaarden de keuze voor een externe advocaat te beperken. Deze uitspraak is 2014 bevestigd door de Hoge Raad. Uw rechtsbijstandverzekeraar moet het dus toestaan als u een eigen advocaat aandraagt! Uw polis dekt dan ook uw vrije keuze voor een externe advocaat.

Dekt uw polis ongelimiteerd alle kosten?

Indien u gebruik maakt van een advocaat die niet in dienst is van de verzekeraar dan geldt dat de verzekeraar deze kosten ziet als zogenaamde ‘externe kosten’. Deze kosten worden niet altijd volledig vergoed. Het hangt af van de door u gesloten verzekering en de omvang van uw dekking of dit in uw geval ook zo is. 

Kan ik met mijn rechtsbijstandverzekering ook BRight Advocaten inschakelen?

BRight Advocaten mag zich tot de top van de Nederlandse advocatuur rekenen op het gebied van slaafse nabootsing, ICT, privacy en commerciële contracten (o.a. licenties, distributie, agentuur, franchise of contracten over andere samenwerkingsafspraken).

Het is dan ook een logische keuze om u voor een procedure te laten bijstaan door BRight Advocaten als u in een conflict over voornoemde gebieden verzeild raakt. Bij BRight Advocaten krijgt u altijd een goede analyse en direct duidelijkheid over kansen, kosten en risico’s. Alleen dan, zo vinden wij, kunt u als ondernemer de juiste strategie kiezen.

Bent u benieuwd of uw verzekeraar ook BRight Advocaten vergoedt? Wilt u weten of uw verzekering in uw zaak de kosten wel dekt en tot welk bedrag?
Wij zijn op de hoogte van wat er in welke gevallen door VvAA, ARAG, DAS, Achmea, Aegon, OHRA, FBTO, Interpolis, Univé en vele andere verzekeraars gedekt wordt. Neem dus vrijblijvend contact met ons op, ook in het geval dat u een second opinion wenst omdat uw verzekeraar uw zaak niet kansrijk (genoeg) vindt.

BRight