Home > Expertises > Portretrecht

Over Portretrecht

Waarvoor kunt u bij ons terecht?
Indien u een foto van uzelf tegenkomt op internet of in een blad, kan dit grote gevolgen hebben voor uw privacy. Daar moet dan zo spoedig mogelijk een oplossing voor komen. En ook indien u als websitehouder hierover wordt aangeschreven door iemand, dan wilt u dat dat snel tot een goed einde wordt gebracht.

Wilt u:

  • Zorgen dat iemand stopt met het gebruik van een foto waar u op staat?
  • Een sommatiebrief sturen vanwege de schade die u daardoor lijdt?
  • Een partij dagvaarden vanwege de schade die u daardoor lijdt?
  • Advies over het gebruik van foto’s met natuurlijke personen daarop?
  • Een reactie sturen op een ontvangen sommatiebrief of dagvaarding?

Hiervoor kunt u bij ons terecht. Wij proberen bij conflicten altijd eerst om er samen met de wederpartij uit te komen. Dat scheelt u tijd, zorgen en kosten. Lukt dat niet, dan gaan we voor het beste resultaat via de rechter.

Wat is portretrecht?
Bij portretrecht gaat het expliciet niet om de auteursrechten die zitten op de foto zelf. Het gaat enkel om de herkenbare personen die op die foto staan. Deze personen kunnen zich mogelijk verzetten tegen het gebruik van hun portret, en dus van die foto. Het hoeft daarbij niet per se te gaan om een (volledig) gezicht, zolang de persoon maar herkenbaar in beeld is.

Er is een redelijk belang nodig
Een geportretteerde heeft geen onbeperkt recht om zich te verzetten tegen het gebruik van zijn uiterlijk. Daar moet namelijk wel een redelijk belang voor zijn. Het meest voor de hand liggende voorbeeld daarbij is dat iemands privacy is geschonden. Daarbij gaat het niet alleen om geschonden intimiteit, maar bijvoorbeeld ook om ongewenste associaties en gevaar voor bespotting. Bekende personen kunnen bovendien inroepen dat zij geen vergoeding hebben ontvangen voor het gebruik van hun portret (terwijl ze dat normaal wel bedingen). Ook dat is een redelijk belang.

Is een redelijk belang aanwezig, dan kan de geportretteerde zich verzetten tegen de verdere publicatie van de foto in kwestie. Voor zover schade is geleden, kan vergoeding daarvan worden gevorderd. De daarvoor aangewezen weg is het sturen van een sommatiebrief, eventueel gevolgd door een (kort geding) procedure.

Eerste aanspreekpunt

a1daa090c0bc1739ac37f3d8bd90b7d7_f321

Onze andere specialisten

Nadiya Disveld

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50
+31 6 34 54 55 45

Amy Klomp

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Anne de Laat

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Lotte Sliedregt

Juridisch medewerker
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Anniek Schalekamp

Flexibele schil
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50
+31 6 51 33 63 15

Gerelateerde vlog

Privacy wetgeving