Home > Expertises > Intellectueel eigendom

Over Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom ontstaat wanneer u iets bedenkt, ontwerpt of uitwerkt. Het intellectueel eigendom is dan ook een verzamelnaam voor rechten op intellectuele creaties. Dit kunnen merken zijn, maar bijvoorbeeld ook muziek, uitvindingen, vormgevingen, teksten, software, games en foto’s. De wetgeving rondom het intellectueel eigendom is er op gericht de geestelijke en materiële belangen van uitvinders en auteurs te beschermen. Bescherming van uw intellectueel eigendom is dan ook erg belangrijk. Zeker wanneer u een bedrijf heeft. Doet u dit niet, dan kunnen concurrenten bijvoorbeeld zomaar met uw ideeën aan de haal gaan of uw ontwerpen namaken. 

Wij helpen u graag bij het beschermen van uw intellectueel eigendom. Maar ook wanneer u wordt beschuldigd van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht staan wij voor u klaar. Hieronder leest u meer over het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) en wat wij voor u kunnen betekenen. 

Welke rechten vallen onder het IE-recht?

Tot het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) behoren rechten als het auteursrecht, octrooirecht, merkenrecht, modelrecht en handelsnaamrecht. Een creatie kan door meerdere rechten tegelijkertijd worden beschermd. 

Merkenrecht

Het merkenrecht beschermt, zoals de naam al doet vermoeden, een merk. Om dit IE-recht te verkrijgen en uw merk te beschermen, moet u uw merk registreren. U krijgt dan het exclusieve recht om het merk te gebruiken.

Meer over merkenrecht

Auteursrecht

Het auteursrecht, ook wel copyright, is een van de bekendste intellectuele eigendomsrechten. U komt er dan ook bijna dagelijks mee in aanraking. Is een werk origineel en een eigen creatie van de maker, dan is het auteursrechtelijk beschermd.

Meer over auteursrecht

Modelrecht

Het modelrecht wordt gebruikt voor het uiterlijk van twee- en driedimensionale voorwerpen die niet ‘als merk’ worden gebruikt. Zo worden onder andere websites, meubels en ontwerptekeningen beschermt door dit IE-recht.

Meer over modelrecht

Handelsnaamrecht

Het handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder uw onderneming handel drijft. Echter onder andere logo’s, letters en vormen vallen onder het merkenrecht. In tegenstelling tot uw merken, hoeven uw handelsnamen niet geregistreerd te zijn om voor bescherming in aanmerking te komen.

Meer over handelsnaamrecht

Domeinnaamrecht

Het domeinnaamrecht beschermt via o.a. het handelsnaam- en merkenrecht uw domeinnaam, de naam die verwijst naar een locatie op het internet. Het domeinnaamrecht heeft degene die als eerste de domeinnaam registreert. Maar aangezien domeinnamen uniek zijn, kan dit snel tot conflicten leiden wanneer er bv. een merk of handelsnaam in de domeinnaam voorkomt.]

Meer over domeinnaamrecht

Octrooirecht

Een octrooi, ook wel patent genoemd, is een exclusief recht op een uitvinding. Met dit IE-recht kunt u anderen verbieden de uitvinding commercieel toe te passen. Zo voorkomt u dat anderen gratis meeliften op het succes van uw uitvinding.

Meer over octrooirecht 

Portretrecht

In reclames, maar ook andere uitingen, zoals artikelen kunnen foto’s worden gebruikt van personen. Grote kans dat u, degene van wie de foto is gemaakt, uw portretrecht kunt inroepen. Zo mag een fotograaf niet zomaar een foto van u publiceren zonder toestemming. Het portretrecht is in dit geval in uw handen, mits u herkenbaar in beeld bent.

Meer over portretrecht

Eerste aanspreekpunt

a1daa090c0bc1739ac37f3d8bd90b7d7_f321

Onze andere specialisten

Nadiya Disveld

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50
+31 6 34 54 55 45

Amy Klomp

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Anne de Laat

Advocaat
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Lotte Sliedregt

Juridisch medewerker
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50

Anniek Schalekamp

Flexibele schil
Stuur een e-mail
+31 76 530 00 50
+31 6 51 33 63 15

Gerelateerde vlog