Home > Blog > Wist je dat je moet betalen voor het afspelen van muziek op kantoor?

Wist je dat je moet betalen voor het afspelen van muziek op kantoor?

Lees hier waarom en wat de risico’s zijn wanneer je niet betaalt.

Als werkgever vind je het belangrijk dat je werknemers het naar hun zin hebben en er een prettige werksfeer ontstaat. Een van de manieren om dat te bereiken is door gezellige muziek op de achtergrond af te spelen. Maar mag dat zomaar?

Nee. Op vrijwel elk lied rust auteursrecht. Dit betekent dat je de muziek niet zomaar mag gebruiken zonder toestemming van de artiest. Het afspelen van muziek in een bedrijfsruimte zoals een kantoor of winkel, geldt ook als openbaarmaking van de muziek. Hier heb je dus toestemming voor nodig.

Mag je werknemers dan wel via een Spotify account muziek laten luisteren? Nee, dat mag ook niet. Spotify is namelijk bedoeld voor privégebruik. Gebruik voor commerciële doeleinden is daarom niet toegestaan.

Buma/Stemra zorgt ervoor dat componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een eerlijke vergoeding krijgen wanneer hun creaties gebruikt worden.

Waarschijnlijk heb je weleens van Buma/ Stemra gehoord: dit is de organisatie die de belangen van artiesten in de muziekwereld behartigt. In ruil voor een bepaalde vergoeding per jaar (afhankelijk van o.a. het aantal werknemers en het aantal bedrijfsruimtes), mag je wél muziek afspelen. Daarnaast kun je ook een abonnement afnemen bij aanbieders van commerciële muziek. Deze aanbieders betalen dan voor jou de licentievergoeding  aan Buma/Stemra.

Buma/Stemra controleert het gebruik van radio’s op kantoor o.a. door spontane bedrijfsbezoeken of telefonische enquêtes met één van je medewerkers. Zodra ze erachter komen dat je muziek aan hebt staan maar hier nog niet voor betaalt, krijg je een factuur toegestuurd.

Wat moet je nu doen als werkgever wanneer je muziek wilt afspelen op de werkplek?

Wanneer je muziek draait op kantoor, in de winkel of in een andere bedrijfsruimte, zal je dus moeten betalen. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks aan Buma/Stemra te betalen, of een abonnement af te nemen bij één van de commerciële muziekaanbieders.

Registreren bij Buma/Stemra kun je doen via deze link: https://www.bumastemra.nl/