Home > Blog > Werkgever aansprakelijk voor illegale download privélaptop?

Werkgever aansprakelijk voor illegale download privélaptop?

Stel dat uw werknemer zijn privélaptop zowel thuis als op kantoor gebruikt voor zijn werkzaamheden. Met deze werknemer spreekt u schriftelijk af dat hij geen illegale software mag downloaden. De werknemer is ontevreden over de verouderde software en downloadt toch een nieuwe, illegale versie op haar laptop. De rechthebbende op de software stelt de werkgever aansprakelijk op grond van werkgeversaansprakelijkheid (art. 6:170 BW). Maar is de werkgever wel aansprakelijk voor de illegale download?

De rechtbank overwoog in een soortgelijke zaak dat er een functioneel verband was tussen de opgedragen werkzaamheden en de foutieve gedragingen.[1] De werknemer gebruikte de privélaptop namelijk voor de aan hem opgedragen werkzaamheden. Het schriftelijke verbod is onvoldoende om geen functioneel verbod aan te nemen en dus de aansprakelijkheid van de werkgever uit te sluiten. De rechtbank oordeelde dat de werkgever bijna € 30.000 moest betalen aan de rechthebbende van de software.

Een kleine checklist voor de werkgevers:

–          Valt het downloaden en het gebruiken van professionele software op een privélaptop valt onder uw zeggenschap? Ja, als er een functioneel verband is tussen de opgedragen werkzaamheden en het downloaden/gebruiken.

–          Valt het downloaden en gebruiken van (illegale) software binnen mijn zeggenschap? Ja.

–          Is het daardoor verstandig om het downloadgedrag van alle werknemers met een functioneel verband controleren? Ja.

–          Vallen stagiaires en freelancers hier ook onder? Ja, dat kan.

–          Is een schriftelijk downloadverbod is voldoende om aansprakelijkheid te voorkomen? Nee

–          Ben ik aansprakelijk voor het downloaden en gebruiken van illegale software op de privécomputer van mijn werknemer? Ja, als er een functioneel verband is tussen de opgedragen werkzaamheden en foutieve gedragingen.

 


[1] Rb. Overijssel 25 oktober 2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:4111