Home > Blog > Veilig online op vakantie

Veilig online op vakantie

Het is een bekende situatie: je zit lekker op een terrasje in Frankrijk of Spanje en bent op zoek naar een wifi-netwerk om even een nieuwe vakantiefoto de wereld in te sturen of snel je e-mail te checken. Op welk wifi-netwerk valt dan je keuze? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de helft van de internetgebruikers weleens gebruik maakt van een openbaar, onbeveiligd wifi-netwerk. Vooral jongeren en volwassenen tot 45 jaar (resp. 70,6% en 59,6%) gaven aan soms voor een onbeveiligd wifi-netwerk te kiezen. Is dat verstandig?

Risico’s
Wanneer je verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk, is het voor een hacker heel gemakkelijk om toegang te verkrijgen tot je telefoon, tablet of laptop. Vanaf het moment dat de verbinding tot stand is gekomen, kan de hacker je surfgedrag online volgen en ook bijvoorbeeld zien welke wachtwoorden je gebruikt om in te loggen op je Sociale Media-accounts, e-mail of DigiD. De hacker kan nu namens jou gaan handelen: dit wordt ook wel identiteitsfraude genoemd.

De hacker kan niet alleen je surfgedrag volgen, maar ook toegang verkrijgen tot de gegevens op je apparaat. Foto’s, filmpjes, of andere documenten zijn dan ineens toegankelijk voor iemand anders. De hacker kan deze bestanden stelen, maar ook ‘kidnappen’: in ruil voor een bepaald geldbedrag belooft de hacker je bestanden dan weer terug te geven.

Voorkomen
Er zijn een aantal manieren waarmee je aanvallen via openbare wifi-netwerken kunt voorkomen:

  • Kijk allereerst uit met het gebruik van openbare wifi-netwerken. Kies liever voor een netwerk waarvoor een sterk wachtwoord vereist is. Maar let op: een wifi-netwerk waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen, is niet altijd veilig!
  • Installeer altijd de laatste updates op je apparaten. Zo zorg je ervoor dat bekende lekken in de beveiliging van je apparaat zijn gedicht.
  • Beveilig je toestel. Verander de standaard pincode 0000 in een andere cijfercombinatie en zorg ervoor dat je een schermbeveiliging hebt ingesteld.
  • Bezoek alleen versleutelde websites. Websites die https:// in de URL hebben staan, zijn versleuteld. Vermijd het bezoeken van websites, zoals uw bank of DigiD via openbare wifi-netwerken.
  • Maak een back-up van je gegevens. Zorg ervoor dat je bestanden niet alleen op je apparaat zijn opgeslagen, maar ook bijvoorbeeld in de Cloud of op een externe harde schijf.

Tot slot: vertrouwt je het wifi-netwerk niet, gebruik dan gewoon je eigen 4G-internetabonnement, daar zitten immers sinds 15 juni geen extra kosten meer aan verbonden in de EU!