Home > Blog > Vandaag is rood, de kleur van de zool van Louboutin schoenen

Vandaag is rood, de kleur van de zool van Louboutin schoenen

Van een met nagellak roodgelakte schoenzool naar een terecht geregistreerd merk; het verhaal van de Franse ontwerper Christian Louboutin. Het Europese Hof heeft namelijk besloten dat een merk dat bestaat uit een kleur aangebracht op de zool van een schoen niet valt onder het verbod tot inschrijving van een vorm als merk op grond van de Merkenrichtlijn (oud).

Geschil

Het welbekende luxeschoenenmerk Louboutin, bekend om haar rode zolen, meende dat de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren inbreuk maakte op haar merkenrecht door het verkopen van damespumps met rode zolen. Van Haren bracht daar tegenin dat Louboutin’s vormmerk voor rode zolen nietig was. Een merk is o.a. nietig als de vorm de wezenlijke waarde aan de schoen geeft. Dit is het geval wanneer enkel de esthetische elementen van de vorm de marktwaarde van de schoen bepalen.

Europese Hof

Nu heeft het Europese Hof op 12 juni 2018 bepaald dat een merk bestaande uit een kleur aangebracht op een zool van een schoen niet de wezenlijke waarde bepaalt en dus niet valt onder het verbod. Het merk van Louboutin bestaat volgens het Hof voornamelijk uit een kleur. De contouren van de schoen – te zien in de merkregistratie – zijn enkel bedoeld om de positie van het merk duidelijk te maken. De roodgelakte zool is dan ook niet beperkt tot slechts één soort schoenen, maar kan op uiteenlopende modellen worden aangebracht. De conclusie van het Hof luidt dus: het rode zoolmerk van Louboutin is geldig.

De les voor schoenenproducenten: gebruik niet zomaar een rode kleur op de zool!

Merkenrichtlijn

In de nieuwe Merkenrichtlijn is de uitsluitingsgrond van een merkenregistratie anders geformuleerd. Volgens die richtlijn gaat het niet slechts meer om de vorm, maar ook om andere kenmerken die een wezenlijke waarde aan de waren kunnen geven. De uitsluitingsgrond is dus breder geworden. Daarmee rijst de vraag hoe het Europese Hof zou hebben geoordeeld als zij op basis van de nieuwe richtlijn over deze casus had moeten oordelen. Dit zal de toekomst moeten uitwijzen.