Home > Blog > Timmert Uber aan de weg met persoonsgegevens?

Timmert Uber aan de weg met persoonsgegevens?

Wie na een avondje uit in een andere stad weer naar huis wil, kan een taxi bestellen. Een andere optie is Uber: een bemiddelaar tussen “taxi”chauffeurs en vervoerzoekenden. De gebruiker downloadt de Uber-app, selecteert het gewenste vertrek- en eindpunt en kan vervolgens een gelicentieerde Uber-chauffeur selecteren. Een variant, UberPOP, wat particuliere chauffeurs zonder taxivergunning verbond met vervoerzoekenden, is niet langer toegestaan in Nederland. De dienst hield zich namelijk niet aan de bestaande taxiregels.

In de Verenigde Staten ontdekte Uber een gat in de markt: steden hebben behoefte aan verkeersinformatie om zo beter in te kunnen zetten op nieuwe investeringen in de infrastructuur. Uber kan in dergelijke verkeersinformatie voorzien, dankzij de vele taxiritten die via haar app worden geboekt. Om deze reden is ‘Uber Movement’ geïntroduceerd: een website waarop reiscondities kunnen worden vergeleken op verschillende dagen en tijdstippen.

Dit klinkt misschien als muziek in de oren van verkeersdeskundigen, maar hoe zit het met de privacy van de gebruikers? Denkt u zich de volgende situatie eens in: wanneer een persoon altijd vanaf zijn huisadres een Uber rit boekt en deze ritten inzichtelijk zijn via Uber Movement, kunnen al snel de stappen van deze persoon worden nagegaan. Op deze manier wordt bijvoorbeeld inzichtelijk waar deze persoon werkt, eet, sport, uitgaat en ga zo maar door.

Gelukkig werkt Uber Movement niet zo. Uber verzekert allereerst dat de data wordt geanonimiseerd. Dit betekent dat alle componenten van de data waarmee een individu kan worden geïdentificeerd, worden verwijderd. Daarnaast is het via Uber Movement niet mogelijk om in te zien welke ritten vanaf bepaalde adressen zijn afgelegd.

Uber Movement werkt namelijk als volgt: de stad wordt opgedeeld in bepaalde geografische zones. Bij het plannen van een route wordt aangegeven welke geografische zones de rit doorkruist. Voor elke zone wordt de verkeersdrukte, aan de hand van de dag en het tijdstip waarop de rit wordt afgelegd, berekend. Op deze manier wordt inzichtelijk waar knelpunten in het verkeer ontstaan en via welke route of op welk tijdstip de afstand het beste kan worden afgelegd.

Uber waarborgt dus de privacy van gebruikers en biedt tegelijkertijd een mooie oplossing voor de aanpak van de verkeersdrukte in de Verenigde Staten. Vooralsnog is niet bekend of Uber Movement ook in Nederland wordt uitgerold. Nu maar hopen dat Uber de databases, waarin de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn opgeslagen, goed beveiligt om zo datalekken te voorkomen.

Voor meer informatie omtrent privacy, het beveiligen van uw gegevens of andere privacy-gerelateerde zaken, kunt u altijd contact met ons opnemen!