Home > Blog > O nee! Ik ben gehackt!

O nee! Ik ben gehackt!

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: bedrijven of overheden die het doelwit zijn van hackers, waardoor persoonlijke gegevens verloren zijn geraakt of op straat zijn komen te liggen. Maar niet alleen bedrijven, ook veel consumenten worden slachtoffer van hacking. Wat is hacken precies, wat kun je eraan doen en hoe kun je het voorkomen?

Hacken
Er zijn verschillende manieren waarop bijvoorbeeld een computer kan worden gehackt.

 • Phishing

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor ‘phishingmails’. Dit zijn e-mails die afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare instantie, zoals de bank of de politie, waarin wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens, zoals je pincode, inloggegevens of andere informatie.

 • Ransomware

Ransom betekent letterlijk ‘gijzeling’. Ransomware gijzelt de bestanden op je computer, zodat je deze niet meer kunt openen. Het virus geeft vervolgens aan dat je een bepaald bedrag moet betalen om de bestanden weer terug te krijgen. Het is niet verstandig om dit te betalen, want de kans dat je de bestanden weer terugkrijgt, is erg klein.

 • Virus / malware

Via kleine programma’s wordt hacksoftware geïnstalleerd op je computer. Dit virus kan vervolgens je computer gebruiken om zichzelf verder te verspreiden, het kan je gegevens beschadigen of zelfs je hele harde schijf wissen. Virussen worden vaak per e-mail of via downloads verspreid.

 • DDoS-aanvallen

Met Distributed Denial-ofService (DDoS)-aanvallen wordt de server van een bepaalde website of internetservice overbelast, waardoor deze websites of internetservices niet langer bruikbaar zijn. Vaak zijn grote bedrijven zoals banken of e-mailaanbieders hier het doelwit van.

Wat te doen na een hack?
Ben je slachtoffer geworden van een hack, dan is het kwaad vaak al geschied. Je kunt niet veel meer doen om de hack ongedaan te maken. Je kunt wel de schade beperken: verander de wachtwoorden van al je accounts, licht je omgeving in en doe aangifte bij de politie. Ben je een ondernemer, ga dan na of door de hack persoonsgegevens verloren zijn geraakt of zijn verspreid. Is dit het geval, meldt het datalek dan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voorkomen is beter dan genezen
Wat zijn de mogelijkheden om de kans op een hack te verkleinen?

 • Let op je e-mails! Open nooit zomaar e-mails van onbekende afzenders. Ook via e-mailaccounts van bekenden kan hackingsoftware worden verspreid. Wanneer de e-mail een verdachte bijlage heeft, ga dan eerst even na of het mailtje daadwerkelijk van deze bekende afkomstig is.
 • Zorg dat je een actuele antivirusscanner hebt geïnstalleerd en maak gebruik van een firewall.
 • Sla je bestanden niet alleen op je computer op, maar gebruik ook een cloudservice.
 • Installeer altijd de nieuwste updates van je programma’s. Makers van software verbeteren het programma regelmatig, waardoor nieuwe beveiligingslekken worden gedicht.
 • Gebruik altijd de officiële versie van software. Op internet zijn vaak nepprogramma’s te verkrijgen, deze hebben vaak niet zo’n goede beveiliging als de officiële programma’s en kunnen bovendien virussen bevatten.
 • Kijk uit op het internet. Klik niet zomaar op links zoals ‘u heeft een prijs gewonnen, klik hier’.
 • Download geen illegale bestanden. De kans is namelijk groot dat er een virus wordt meegestuurd.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!