Home > Blog > Model Lamzac geldig?

Model Lamzac geldig?

Vorig jaar mei schreven we al een artikel over de Lamzac ligzak van Fatboy: de Nederlandse ligzak ‘KAISR’ maakte inbreuk op het modelrecht van de Lamzac. Maar is dit modelrecht wel geldig? Een Duitse partij, Hirams Trade, heeft een nietigheidsactie ingesteld tegen het EU-model van Fatboy. Wat is de uitkomst?

Individueel karakter
Hirams Trade vindt dat het model van Fatboy helemaal niet nieuw is: deze vorm werd al eerder gebruikt in andere producten zoals de ‘Cozy Canoe’ en de ‘PeaPod’. De vorm van het model is volgens Hirams Trade veelgebruikt, bijvoorbeeld bij het maken van brood of worsten. Het model zou daarom ongeldig zijn. Het EUIPO, de instantie die o.a. oordeelt over nietigheid van modellen, is het niet met Hirams Trade eens. De Cozy Canoe en Pea Pod zijn niet identiek aan de Lamzac van Fatboy. Daarnaast is de totaalindruk van deze producten anders: ze worden als kalmeringshulpmiddel voor kinderen gebruikt en lijken op een bootje of een kano. De Cozy Canoe en Peapod zijn echt bedoeld om in te zitten, terwijl de Lamzac bedoeld is om op te liggen.

Technisch karakter
Hirams Trade zegt verder dat de sluiting van de zitzak technisch karakter bevat en dat daarom het model niet beschermd kan worden. Het EUIPO oordeelt dat wanneer een bepaald onderdeel van een model geen bescherming geniet doordat het technisch bepaald is, dit nog niet betekent dat daarmee het hele model ongeldig moet worden verklaard. Hirams Trade heeft niet aangetoond dat de Lamzac als geheel of essentiële onderdelen van de Lamzac enkel technisch bepaald zijn.

Conclusie
Het model van Fatboy op de Lamzac blijft dus overeind. Hirams Trade heeft nog wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing van het EUIPO.