Home > Blog > Misleidende muesli?

Misleidende muesli?

Als verkoper wil je dat je product verkoopt. Om de verkoop te stimuleren, zal je je product moeten aanprijzen. Bijvoorbeeld door er een mooie verpakking omheen te doen met daarop een pakkende leus. Vaak wordt de werkelijkheid op de verpakking iets rooskleuriger weergegeven. De vraag is of dit is toegestaan. Deze vraag stond centraal in een zaak bij de Reclame Code Commissie over een pak muesli.

Wat was er aan de hand?
Een consument had een pak muesli gekocht waarvan het etiket luidde: “muesli met rozijnen en hazelnoten”. Op de voorkant van het product was een groen blaadje te zien met zeven hazelnoten en een aantal amandelen. Helaas bleek volgens de ingrediëntenlijst dat slechts 1% van het product hazelnootstukjes bevatte. De consument was van mening dat hij was misleid door de verpakking. In het hele pak heeft hij slechts vijf hazelnoten kunnen vinden en amandelen zijn überhaupt niet in de mueslimix aanwezig. Hij diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

Uitspraak
Een uitspraak volgde. Het oordeel luidde dat de gemiddelde consument begrijpt dat afbeeldingen op de verpakking het product in optimale staat tonen en dat hierbij nogal eens wordt overdreven. Echter de overdrijving op het pak muesli gaat wel erg ver: er zijn immers helemaal geen amandelen aanwezig in de mueslimix en hoewel de verpakking laat denken dat het product een behoorlijke hoeveelheid hazelnoten bevat, zijn dit er in werkelijkheid slechts een paar.

Met een verpakking mogen geen onjuiste verwachtingen over een product worden gewekt. Alhoewel bij de afbeelding het woord ‘serveersuggestie’ werd genoemd, is dit woord door het kleurgebruik moeilijk zichtbaar. Een consument ziet dit snel over het hoofd. De foto op de voorkant van de verpakking geeft de consument daardoor geen representatief beeld van de inhoud van de verpakking. Dat de verpakking deels doorzichtig is, doet hier niet aan af. Een gemiddelde consument hoeft immers niet de doorzichtige verpakking te vergelijken met de voorkant om te bepalen of de verpakking een realistisch beeld geeft van de inhoud.

De verpakking zet de consument op het verkeerde been. Dat de ingrediëntenlijst wel de juiste samenstelling van ingrediënten bevat, is onvoldoende om deze onjuiste indruk weg te nemen. Bij de beoordeling dient namelijk rekening te worden gehouden met de totale verpakking. De consument kan dus worden misleid ten aanzien van de kenmerken van het product. Dit is in strijd met de wet.

Conclusie
Uit het bovenstaande volgt dat een beetje overdrijven op productverpakkingen is toegestaan, maar dit moet wel binnen de perken blijven. U als verkoper mag niet zó ver gaan dat de consument op het verkeerde been wordt gezet.