Home > Blog > LIEF! wint rechtszaak tegen LIEFDIER

LIEF! wint rechtszaak tegen LIEFDIER

LIEF! is van oorsprong een Nederlands kinderkleding merk. De LIEF! collectie bestaat naast kinderkleding ook uit diverse andere lifestyle producten, zoals meubels, beddengoed, en dierenaccessoires zoals kussens. LIEF! is al sinds 2005 actief op de markt. Haar oudste Europese merkinschrijving (voor kinderkleding, meubels, bedden en kussens) dateert uit 2006. In 2013 werd de merkinschrijving uitgebreid met kussens voor huisdieren, hokken en speelgoed voor huisdieren en is zij dierenaccessoires (o.a. kussens voor honden en katten) op de markt gaan brengen.

Al ruim voordat LIEF! met haar dierenlijn op de markt kwam, bracht  IJsvogel, een magazine uit voorzien van het logo LIEF DIER. Tot 2016 hebben LIEF! en LIEFDIER zonder problemen naast elkaar bestaan. Dat veranderde toen IJsvogel aankondigde onder het merk LIEFDIER ook dierenaccessoires te gaan aanbieden. Daarmee zat zij ineens in het vaarwater van LIEF! Een sommatiebrief volgde, maar IJsvogel gaf geen gehoor aan het verzoek van LIEF! om met deze naam te stoppen.

Het kwam tot een kort geding procedure, waarbij de Haagse rechtbank LIEF! bij vonnis van 2 februari 2017 volledig in het gelijk stelde.[1] IJsvogel had betoogd dat het merk LIEF! geen onderscheidend vermogen heeft als merk, omdat het beschrijvend is voor de waar zelf (in dit geval onder meer honden- en kattenkussens) waarvoor het merk is ingeschreven. Maar net als in 2008 – toen LIEF! een procedure voerde tegen Prenatal over het merk LIEF![2] – komt de rechter ook nu tot de conclusie dat LIEF! wel een merk is met onderscheidend vermogen. ‘Lief’ zegt niets over de eigenschap van het product. Het kenmerk ‘lief’ in de door IJsvogel daaraan toegekende betekenis is immers geen kenmerk van alle honden- en kattenkussens in het algemeen, maar mogelijk alleen voor die varianten die zacht en pluizig zijn, aldus de rechter. Met een geldig merk in de hand, is de volgende drempel door de rechter dan zo genomen; LIEF! en LIEFDIER stemmen op verwarringwekkende wijze overeen. Het eerste woord ‘lief’ is bij beiden gelijk, de louter beschrijvende toevoeging ‘dier’ maakt dit niet anders. Beide tekens worden ook nog eens gebruikt voor vergelijkbare producten (dierenaccessoires).

Kortom: hier is sprake van inbreuk.

IJsvogels mag doorgaan met haar magazine LIEFDIER, maar moet de verhandeling van haar nieuwe dierenaccessoirelijn binnen twee dagen staken. Ook moet zij LIEF! inzicht geven in haar inkoop/verkoop cijfers en de advocaatkosten van LIEF! (deels) vergoeden.