Home > Blog > Kwaliteit Nederlands rechtssysteem van wereldklasse!

Kwaliteit Nederlands rechtssysteem van wereldklasse!

De Nederlandse rechters rule op de wereldranglijst van World Justice Project, waarbij de kwaliteit van rechtspraak wereldwijd is onderzocht.[1]

Nederland v. de wereld

113 landen zijn getoetst aan de hand van de volgende factoren: de beperking van staatsmacht, afwezigheid van corruptie, een open overheid, grondrechten, orde en veiligheid, handhaving van regelgeving, civiel recht en strafrecht. Bij de ranking van al die factoren heeft Nederland de vijfde plek weten te bemachtigen!

Nederland scoort zelfs de eerste plaats als het gaat om de toegankelijkheid van de rechtssystemen, de onpartijdigheid van de rechters en de effectiviteit van alternatieve geschillenbeslechting. Deze eerste plaats is ook voor Nederland met betrekking tot het ontbreken van corruptie, discriminatie en ongepaste beïnvloeding door ambtenaren.

Het Nederlandse rechtssysteem

De 1000 Nederlandse respondenten zijn het meest tevreden over de afwezigheid van conflicten. Zij zijn namelijk unaniem van mening dat er in Nederland geen politiek geweld wordt gepleegd. Denk hierbij aan terrorisme, bewapende conflicten en politieke onrust. Veiligheid is volgens de World Justice Project een van de belangrijkste aspecten van iedere rechtsstaat.

We zetten dus ons rechtssysteem van wereldklasse intern ook nog eens hoog op de ladder van orde en veiligheid. Iets om trots op te zijn!

 


[1] http://worldjusticeproject.org/sites/default/files/media/wjp_rule_of_law_index_2016.pdf