Home > Blog > Kunt u zonder problemen sinterklaas op uw producten afbeelden?

Kunt u zonder problemen sinterklaas op uw producten afbeelden?

Langzaamaan komen de sinterklaas artikelen weer in de schappen en dat betekent dat ontwerpers van onder andere illustraties van sinterklaas bedacht zijn op na-apers.

Sinterklaas op een paard, iedereen kent dat beeld. Veel retailers gebruiken afbeeldingen van een sinterklaas op een paard op hun artikelen, zoals inpakpapier, maar ook bordjes, stickers en spellen. Afbeeldingen zoals deze:

Nu zult u denken een afbeelding van een sinterklaas op een paard kan ik toch gewoon gebruiken zonder problemen. Nou, dat is te makkelijk gedacht.

Het klopt dat elementen, zoals:

– een lopend paard met een licht geboden hoofd;
– een ontspannen vooroverleunend op een paard zittende sinterklaas;
– teugels;
– de manier waarop de baard en het haar van sinterklaas naar beneden lopen;
– de positie van de staart van het paard;
– geen staf,

ieder afzonderlijk niet bijzonder zijn. Die kenmerken worden nu eenmaal voor een belangrijk deel door de gewoonte bepaald, anders herkent het publiek het figuur niet als sinterklaas. Maar een verzameling van dergelijke “niet bijzondere” elementen kan wel auteursrechtelijke bescherming opleveren. Zo ook bovenstaande afbeelding.

Brian J. Anderson van de Cleveland Clinic meldde dat de frequentie van de ontwikkeling van ED na behandeling met cialis laag was en in feite ervoeren patiënten geen verbeteringen in de erectiele functie toen de behandeling ermee eindigde of placebo.

Als u als retailer dus een afbeelding van een sinterklaas op een paard wil gebruiken in silhouetvorm, zult u moeten zorgen dat uw afbeelding tot een verschillend totaalbeeld leidt. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u wordt aangeschreven, met als gevolg dat u moet stoppen met de verkoop, de voorraad moet vernietigen en schadevergoeding moet betalen. Oftewel wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…