Home > Blog > Kunnen illegale downloaders van films gewoon hun gang gaan?

Kunnen illegale downloaders van films gewoon hun gang gaan?

Goed nieuws voor mensen die de film ‘The Hitman’s Bodyguard’ illegaal hebben gedownload: voorlopig is geen boete op de deurmat te verwachten. Dutch FilmWorks had Ziggo voor de rechter gedaagd om de NAW-gegevens van de downloaders te krijgen, maar de rechter besliste dat Ziggo deze gegevens niet hoeft te overhandigen. Waarom niet?

 

Dutch FilmWorks wil dat illegaal downloaden wordt aangepakt en stapt naar de rechter

Dutch FilmWorks is één van de grootste filmdistributeurs van Nederland. Ze heeft ook de film ‘The Hitman’s Bodyguard (mede) verspreid in Nederland. Dutch FilmWorks heeft er daarom belang bij dat de film niet via illegale weg wordt bekeken: dat betekent immers minder inkomsten. Dutch FilmWorks heeft daarom een Duitse partij ingeschakeld om te monitoren welke IP-adressen via BitTorrent-netwerken deze film downloadden.

 

Ziggo wil NAW gegevens van abonnees niet afstaan

Aan deze IP-adressen heeft Dutch FilmWorks nog niet zoveel: alleen serviceproviders zoals Ziggo weten wie de houder is van een bepaald IP-adres, de daadwerkelijke natuurlijke persoon. Ziggo wilde de NAW-gegevens van haar abonnees echter niet vrijwillig afstaan en daarom stapte Dutch FilmWorks naar de rechter. De rechter weegt vervolgens de belangen van Dutch FilmWorks af tegen de belangen van Ziggo en haar abonnees. De rechter concludeert dat Ziggo de NAW-gegevens van illegale downloaders niet hoeft te delen, omdat Dutch FilmWorks over twee punten onduidelijk is.

 

Waarom vangt Filmworks bot?

  1. Dutch FilmWorks maakt niet duidelijk hoe ze de daadwerkelijke downloader wil aanpakken.  De houder van het IP-adres is namelijk niet automatisch de inbreukmaker. Vaak maken meerdere mensen gebruik van één internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan het wifi netwerk thuis waar alle gezinsleden gebruik van maken, het netwerk dat je deelt met je collega’s of het netwerk van de bibliotheek. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen dat degene die het abonnement bij Ziggo heeft afgesloten, ook daadwerkelijk de illegale downloader is. Dutch FilmWorks heeft niet medegedeeld hoe ze ervoor gaat zorgen dat enkel de echte downloaders aangepakt worden.

Dutch FilmWorks is niet duidelijk over wat zij precies gaat doen met de opgevraagde NAW-gegevens. Hoewel het aannemelijk is dat Dutch FilmWorks recht heeft op een schadevergoeding, blijft vaag welk bedrag Dutch FilmWorks wil eisen. In december 2017 vermeldde Dutch FilmWorks dat ze gaat werken met een schikkingsvoorstel van 150,-, maar eerder berichtte De Volkskrant dat het zou gaan om honderden euro’s per geval. Hoe Dutch FilmWorks aan deze bedragen komt, is niet duidelijk. Het is volgens de rechter in ieder geval niet de bedoeling dat er een punitieve boete wordt gevraagd. Dutch FilmWorks heeft enkel recht op de daadwerkelijk geleden schade.

 

Kunnen illegale downloaders dus gewoon doorgaan?

Zolang Dutch FilmWorks geen concreet plan heeft over de manier waarop ze de echte illegale downloader wil aanpakken en over de schadeberekening, zal inzage in de NAW-gegevens voorlopig niet lukken. Als DFW dit echter op een rijtje krijgt, dan is dat op korte termijn echter niet uitgesloten. Dutch FilmWorks heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank, dit verhaal krijgt dus misschien nog een ander staartje.