Home > Blog > Kan Jiskefet het boek ‘Jiskefet Encyclopedie’ verbieden?

Kan Jiskefet het boek ‘Jiskefet Encyclopedie’ verbieden?

Jiskefet B.V., met de acteurs Herman Koch en Michiel Romeyn als aandeelhouders, heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Noblesse Uitgevers. De uitgeverij wil het boek ‘Jiskefet Encyclopedie’ in de handel brengen. Jiskefet heeft niet meegewerkt aan het boek en er bestaat ook geen economische band tussen Jiskefet en de Jiskefet Encyclopedie. De acteurs vinden het een bezwaar dat op het boek niet duidelijk is aangegeven dat dit niet van Jiskefet afkomstig is. Consumenten kunnen volgens de acteurs nu in verwarring raken over wie de daadwerkelijke makers zijn van de encyclopedie.

Herman Koch en Michiel Romeyn zijn de bedenkers en makers van het humoristische televisieprogramma ‘Jiskefet’ dat van 1990 tot 2005 op televisie is uitgezonden en enorm veel succes had. De rechter heeft geoordeeld dat Jiskefet met haar merkenrechten kan opkomen tegen het gebruik van het teken ‘Jiskefet’. Jiskefet kan volgens de rechter niet tegen ieder gebruik van het teken opkomen, maar zij kan in ieder geval wel eisen dat de uitgever op het boek duidelijk maakt dat Jiskefet niet aan de encyclopedie heeft meegewerkt. De vermelding ‘gegarandeerd ongeautoriseerd’ op de achterkant van het boek is hiervoor onvoldoende. De rechter heeft daarom geoordeeld dat Noblesse Uitgevers ieder boek moet voorzien van een moeilijk verwijderbare sticker waaruit blijkt dat Jiskefet niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van het boek.

Jiskefet kan de ‘Jiskefet Encyclopedie’ dus niet verbieden. Zij kan wel eisen dat op het boek duidelijk wordt gemaakt dat zij niets met het boek te maken heeft.

Kortom, je kan in principe een encyclopedie uitbrengen over een publiek figuur, mits je duidelijk vermeldt wie bij de totstandkoming van het boek is betrokken.