Home > Blog > Hoe zorg je voor een goed beveiligde website? 5 tips!

Hoe zorg je voor een goed beveiligde website? 5 tips!

Uit een onderzoek uitgevoerd door de Volkskrant blijkt dat de beveiliging van websites van ¾ van de mkb-bedrijven ondermaats is. Waarom is een beveiligde website belangrijk, en hoe zorg je hier voor? Je leest het hier.

Belang van een goede beveiliging

Op veel websites worden persoonsgegevens verzameld. Consumenten en andere bedrijven hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of een contactformulier in te vullen. Zij laten hierbij vaak hun e-mailadres, telefoonnummer en/of NAW-gegevens achter.

Maar denk ook aan het online inschrijven voor een sportvereniging, fysiotherapeut of basisschool. Er worden dan al veel meer gegevens gevraagd, zoals je zorgverzekeringsnummer, bankgegevens en BSN. Al deze gegevens zijn persoonsgegevens.

De nieuwe privacywet die sinds 25 mei 2018 geldt, verbindt strengere regels aan het verwerken van deze gegevens. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor voldoende technische beveiligingsmaatregelen.

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat veel bedrijven geen gebruikmaken van een beveiligde verbinding of juist gebruikmaken van verouderde software.

De gegevens die worden verzameld via websites worden vaak in een onlinedatabase opgeslagen. Op het moment dat deze database niet goed is beveiligd, is het voor hackers erg makkelijk om in te breken in deze database en de persoonsgegevens te stelen, te verspreiden en/of te verwijderen. Er kunnen dan vervelende situaties ontstaan, zoals een dief die met de gegevens van jouw klanten onlinebestellingen verricht, deze op een ander adres laat bezorgen en de factuur wel toestuurt aan jouw klant.

5 tips voor goede technische beveiligingsmaatregelen

Het is dus enorm belangrijk dat jouw website goed is beveiligd. Maar hoe zorg je daar voor?

– Gebruik een SSL-certificaat. Hierdoor verandert het begin van de hyperlink van uw website van http:// naar https://. De gegevens die dan worden gedeeld op jouw website worden versleuteld verzonden. Dit betekent dat deze onderweg niet kunnen worden onderschept.

– Beveilig uw invulformulieren met een Captcha-code. Met het invoeren van deze code wordt bepaald wel of niet sprake is van een menselijke gebruiker.

– Maak back-ups. Op het moment dat je website dan wordt gehackt, ben je snel weer online.

– Beveilig de backend van jouw website met een moeilijk te raden wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld geen namen of bestaande woorden, maar liever een combinatie van letters en cijfers.

– Kies voor een database die de gegevens versleuteld opslaat. Op het moment dat de database dan wordt gehackt, kan de hacker nog steeds niks met de gegevens.

Conclusie

Sinds het ingaan van de verscherpte privacywetgeving is het extra van belang dat jouw website goed is beveiligd. Beschikt jouw website al over de bovenstaande 5 punten? Dan ben je goed bezig! Zo niet, controleer dan nog eens de gebruikte beveiligingsmaatregelen. Zo kun je ongewenste situaties voorkomen.