Home > Blog > Het verhaal van de Rebellerende Draak

Het verhaal van de Rebellerende Draak

REBEL, DRAAK, BOEF en HATSEFLATS.

Opvallende woorden die het straatbeeld sieren door opdrukken op T-shirt en truien van Colourful Rebel. De tweelingbroers Bas en Frank hebben het merk goed op de kaart gezet, onder andere door hun inspirerende en jaloersmakende sfeerfoto’s.

De winkel Hip&Go in Etten-Leur gedroeg zich als een Boef door vergelijkbare truien aan te bieden. Zo werden de truien met opdruk ‘Rebel’ en ‘Draak’ in dezelfde lettertypen aangeboden. De mannen van Colourful Rebel vorderden in kort geding dat Hip&Go stopte met het inbreuk maken op hun auteursrechten en merkrecht. Een paar weken geleden gaf de voorzieningenrechter in Den Haag zijn oordeel.[1]

DRAAK

Het woord ‘Draak’ is sinds 31 maart 2016 ingeschreven als Benelux woordmerk. Vanaf dat moment kon Colourful Rebel zich (binnen bepaalde grenzen) verzetten tegen het gebruik door anderen van het woord ‘Draak’ op kleding. Zo ook tegen Hip&Go, die hetzelfde woord in hetzelfde lettertype gebruikte op een trui. Merkinbreuk werd (redelijk gemakkelijk) aangenomen: Hip&Go mocht deze trui niet meer verkopen. Zie hieronder de trui van Colourful Rebel links, en de trui van Hip&Go rechts.

DRAAK.png

REBEL

Het woord ‘Rebel’ is echter door Colourful Rebel niet ingeschreven als merk. De rechter gaat daarom – enkel voor de trui met opdruk ‘Rebel’ – in op het auteursrecht en het Gemeenschapsmodelrecht.

REBEL.png

Om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen is vereist dat het werk een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De Rebel-trui van Colourful Rebel (bovenstaande foto links) voldoet hier volgens de rechter niet aan. Het gaat in principe om niets meer dan het woord Rebel in een bepaald (bekend) lettertype. Bovendien zijn er veel truien op de markt die op de voorzijde op borsthoogte ook zo’n contrasterend woord hebben gedrukt. De plaatsing van het woord voegt dus ook niets toe.

Om voor Gemeenschapsmodelrechtelijke bescherming in aanraking te komen is vereist dat het model nieuw is en een eigen karakter heeft. In dat geval kan iets, net als bij auteursrecht, zonder enige registratie automatisch bescherming hebben. Volgens de rechter is een enkel bestaand woord in een vaker voorkomend lettertype echter ook hier niet genoeg voor een eigen karakter.

Aan de vereisten van het auteursrecht en het Gemeenschapsmodelrecht voldoet de Rebel-trui dus niet. De trui is niet beschermd. Rebellen die nu ook zo’n trui op de markt willen brengen, hoeven volgens deze kort geding-rechter dus niet bang te zijn dat zij de rechten schenden van de originele Rebel-trui.


[1] Vzgr. Rb. Den Haag 7 juni 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:6256