Spring naar content

Fan-tastisch: Beheerder Facebook-pagina medeverantwoordelijk voor gegevensverwerking

14 juni 2018 · Bright
Door:

Bright

Datum:

14 juni 2018

Fan-tastisch: Beheerder Facebook-pagina medeverantwoordelijk voor gegevensverwerking

Een fanpagina; een gemakkelijke manier om informatie te delen met bijvoorbeeld leden van de voetbalclub. Het is minder tijdrovend dan het opzetten van een website en gemakkelijker te onderhouden. Het Europese Hof heeft nu bepaald dat de beheerders van dergelijke pagina’s samen met Facebook verantwoordelijk zijn voor de verwerking van persoonsgegevens die worden verzameld tijdens een bezoek aan dergelijke fanpagina’s.

Verwerking?

In de zaak voor het Europese Hof was sprake van een business academy in Duitsland die gebruik maakte van een fanpagina via welke zij onderwijsdiensten aanbood. De beheerders van dergelijke fanpagina’s kunnen met behulp van Facebook Insights, een gratis dienst van Facebook, anonieme statistieken inzien over de bezoekers van de pagina’s. Zo hebben zij bijvoorbeeld inzicht in de levensstijl en interesses, online aankoopgedrag en geografische gegevens. De beheerder kan hiermee o.a. zijn informatieaanbod beter inrichten.

Verzameling van deze gegevens gebeurt door middel van een op de computer van de bezoeker geplaatste cookie. Volgens de Duitse variant van de Autoriteit Persoonsgegevens hadden de business academy en Facebook de gebruikers van de fanpagina niet geïnformeerd met betrekking tot het plaatsen van de cookies en het verzamelen en verwerken van de persoonlijke informatie. Maar de business academy was de mening toegedaan dat niet tegen hen maar enkel direct tegen Facebook kon worden opgetreden.

Verantwoordelijken

Dat Facebook wordt aangemerkt als verantwoordelijke voor de verwerking van persoonlijke informatie is haast vanzelfsprekend. Facebook stelt als eerst het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vast. Het Europese Hof oordeelde echter dat de business academy, de beheerder van de fanpagina, tevens moet worden aangemerkt als verantwoordelijke voor de verwerking van gegevens. Beheerders nemen namelijk, net als Facebook, deel aan de vaststelling van het doel van en de middelen voor de verwerking van de persoonsgegevens van hun pagina. Dit doen zij door het kiezen van bepaalde instellingen. Door Facebook en de fanpaginabeheerders gezamenlijk verantwoordelijkheid te geven, wordt een meer volledige bescherming gewaarborgd van de bezoekers van fanpagina’s.

Waar kunt u op letten?

Indien u een fanpagina op Facebook beheert, bent u samen met Facebook verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens die u verzamelt van de bezoekers van de fanpagina. Het gebruik van een platform zoals Facebook ontslaat u niet van naleving van verplichtingen met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens. Zorg dat u bij de verwerking van persoonsgegevens de Algemene Verordening Gegevensbescherming in acht neemt, om zo problemen te voorkomen.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank