Home > Blog > Een ‘gecertificeerde’ stofzuiger die stof doet opdwarrelen

Een ‘gecertificeerde’ stofzuiger die stof doet opdwarrelen

Dyson en Miele produceren beide zakloze stofzuigers. Miele meldt in één van haar reclames over haar zakloze stofzuiger dat die ‘gecertificeerd hygiënisch leegt’. Daarbij wordt een logo van een laboratorium geplaatst die de stofzuiger zou hebben gecertificeerd. Dit laboratorium is gespecialiseerd in het meten van filterprestaties.

Dyson stelt dat er nog helemaal geen certificaten zijn om filterprestaties van een stofzuiger te meten. Daarom is de reclame van Miele volgens Dyson misleidend, en daarmee een oneerlijke handelspraktijk. Miele zou ten onrechte de indruk wekken dat zij een keurmerk bezit voor het legen van haar stofzuiger.

Wat zegt de rechter?
De zaak is uiteindelijk bij de rechter beland. Het hof is het niet met Dyson eens dat sprake zou zijn van een misleidende reclame, waarbij Miele haar techniek als ‘gecertificeerd’ aanprijst. Het is inderdaad zo dat nog geen objectieve norm bestaat voor het vaststellen van de leegtechniek. Maar juist daarom heeft Miele ervoor gekozen om haar stofzuiger door een gerenommeerd instituut te laten testen. Dat laboratorium had zelf de test ontwikkeld en aan Miele toestemming gegeven om de woorden “gecertificeerd hygiënisch legen” te gebruiken. Een ‘certificaat’ betekent volgens Miele in dit kader enkel een ‘schriftelijke verklaring’ en staat niet gelijk aan het begrip ‘keurmerk’. Het suggereren van een keurmerk gaat uiteraard verder dan het enkele aangeven dat er een ‘verklaring’ is afgegeven.

De rechter gaat mee met dit argument van Miele. Het gebruik van het begrip ‘gecertificeerd’ is dan ook niet misleidend, en levert geen oneerlijke handelspraktijk op.

Toepassen op uw eigen praktijk?
Eerder schreven we al over wat u kunt doen tegen oneerlijke reclame en gaven we enkele tips om problemen bij het maken van reclame te voorkomen.