Spring naar content
Door:

Bright

Datum:

20 juli 2018

Converse vandaag geen All Star

Wie kent ze niet, de All Star gympen van de Amerikaanse schoenenfabrikant Converse. Converse beschuldigde de Nederlandse (nu failliete) firma Sporttrading van de verkoop van counterfeit schoenen. Daarnaast was volgens Converse sprake van grootschalige fraude. Deze fraude zou lopen via een organisatie die legale goederenstromen hergebruikte om daarmee een illegale goederenstroom te verbergen.

Sporttrading was het hier uiteraard niet mee eens en bracht daar tegenin dat sprake was van uitputting van het merkenrecht van Converse. Sporttrading stelde dat zij alleen originele Converse schoenen had verkocht die op rechtmatige wijze binnen de Europese Economische Ruimte in het verkeer waren gebracht. De import zou zijn verlopen via de officiële distributeurs van Converse.

Als al sprake zou geweest van grootschalige fraude, zou het niet als onaannemelijk zijn, dat Sporttrading hiervan niet op de hoogte was. In het tussenvonnis in 2013 oordeelde de rechtbank dan ook, dat het op grond van de redelijkheid en billijkheid op de weg van Converse lag om het bewijs te leveren van de gestelde grootschalige fraude.

Oordeel

Naar het oordeel van de rechter is Converse niet geslaagd in deze bewijsopdracht. Niet kan worden vastgesteld dat de door Sporttrading verkochte schoenen zonder toestemming van Converse zijn geïmporteerd en verkocht. Daarom is dan ook sprake van uitputting van het merkenrecht van Converse. De schoenen zijn met toestemming van Converse op de Europese markt gebracht.

Gezien het voorgaande is Converse veroordeeld in de proceskosten van ruim € 467.000,–. Daarnaast werden de gelegde beslagen opgeheven. De ruim 40.000 paar schoenen die ongeveer tien jaar waren opgeslagen, gaan weer terug naar Sporttrading. Goed nieuws voor Sporttrading, dat ondertussen een doorstart heeft gemaakt. Ook zal aan Sporttrading door Converse nog een nader te bepalen schadevergoeding moeten worden betaald.

Hij concludeerde dat de tevredenheid van zijn patiënten met hun seksleven niets te maken had met de verbetering van hun erectiel functioneren. Kamagra her erectiemedicijnen.com heeft in enkele kleinere onderzoeken aangetoond dat het seksueel functioneren van vrouwen bij vrouwen beïnvloedt.

Conclusie

Als iemand zich beroept op de uitputtingsregeling van artikel 2.23 lid 3 van het BVIE, zal hij dit doorgaans ook moeten bewijzen. De redelijkheid en billijkheid kan er echter voor zorgen dat wordt gekozen voor een andere bewijslastverdeling en daar was hier sprake van. De onvoldoende gemotiveerde, gestelde grootschalige fraude door Converse heeft ervoor gezorgd dat zij eens niet als All Star uit de bus is gekomen.

Waar kunnen we u mee helpen?
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
waarom bright ip lawyers?
Specialisten pur sang
Toegewijd en no nonsense
Track record in retail & lifestyle
Track record in retail & lifestyle

Kennisbank